Title: Assesment of Social Support Dimensions in Patients with Eating Disorders |
Authors: QUILES, YOLANDA Terol Cantero, M Carmen |
Editor: Cambridge University Press |
Department: Departamentos de la UMH::Ciencias del Comportamiento y salud |
Issue Date: 2009 |
URI: https://hdl.handle.net/11000/32210 |
Abstract:
The aim of this study is to assess social support dimensions (providers, satisfaction and different
support actions) in patients with eating disorders (ED), looking at diagnosis, socio-demographic
and clinical characteristics, and self-concept. Method: A total of 98 female ED patients were
recruited. The ages of participants ranged from 12 to 34 (Mean=20.8 years old, SD=5.61). Patients
have a primary DSM-IV-R diagnosis of anorexia nervosa (61.2%), bulimia nervosa (27.6%) or
an unspecified eating disorder (11.2%). Social support was assessed using the Perceived Social
Support Scale (EASP). This scale measures social support providers, satisfaction and specific
social support actions, which can be grouped into informational, emotional and practical support.
Self-concept was assessed using the Self-Concept Questionnaire (AF-5). Results: The two most
frequent providers for these patients were mothers (86.7%) and partners (73.1%). Patients’
satisfaction with social support was high and they reported that they received informational support
more frequently than emotional and practical support. Family self-concept showed positive
relationships with social support dimensions. Conclusion: These results show the importance of
the family network in connection with these disorders and its relation to self-concept.
El objetivo del presente trabajo fue evaluar las dimensiones del apoyo social (proveedores,
satisfacción y tipos de apoyo) en pacientes con un trastorno del comportamiento alimentario
(TCA), atendiendo a su diagnóstico, variables sociodemográficas y clínicas, así como a su
autoconcepto. Método: Participaron 98 mujeres diagnosticadas de un TCA. La media de edad
fue 20.8 años (dt=5.61). Un 61.2% estaban diagnosticadas de anorexia nerviosa, un 27.6% de
bulimia y un 11.2% de un TCA no especificado. Para la evaluación del apoyo social se utilizó la
Escala de Apoyo Social Percibido (EASP) que evalúa proveedores de apoyo, satisfacción y
acciones específicas de apoyo que se agrupan en los diferentes tipos de apoyo; informativo,
emocional e instrumental. Para la evaluación del autoconcepto se usó el Cuestionario de
Autoconcepto (AF-5). Resultados: Los análisis mostraron que los proveedores de apoyo más
frecuentes para las pacientes con un TCA eran su madre (86.7%) y su pareja (73.1%). Presentaron
una satisfacción elevada con el apoyo e informaron que recibían más apoyo informativo que
instrumental y emocional. El autoconcepto familiar mostró relaciones positivas con las distintas
dimensiones del apoyo. Conclusiones: Estos resultados manifiestan la importancia de la red
familiar en estos trastornos, así como para el desarrollo de su autoconcepto.
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Keywords/Subjects: social support self-concept satisfaction eating disorders apoyo social autoconcepto satisfacción trastornos alimentarios |
Knowledge area: CDU: Filosofía y psicología: Psicología |
Type of document: application/pdf |
Access rights: info:eu-repo/semantics/closedAccess Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional |
DOI: https://doi.org/10.1017/S1138741600001633 |
Appears in Collections: Artículos Ciencias del Comportamiento y Salud
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