Resumen :
T his study evaluates the effect on the density and porosity of three differently textured soils when they were subjected to different degrees of compaction, following the addition of two crushed vegetable residues, palm leaf and hay straw. Mixtures were prepared incorporating the plant residues to each soil following the proportions: 10%, 20%, 30% and 40% (V/V). To quantify the incidence of compaction on physical properties, cylindrical PVC containers were used. The soil-waste mixtures were subjected to pressures of 0 (kg/cm2), 1.12 (kg/cm2) and 2.24 (kg/cm2). The results obtained showed that the addition of the residues reduces the apparent density in the three soils, with the use of hay straw having the greatest decrease. As an example, in soil 1, without applying compaction, the apparent density varies with the application of palm leaf from 1685 (kg/m3) to 890 (kg/m3) and with the straw reaches values of 781 (kg/m3).
El presente estudio evalúa el efecto de la incorporación a tres suelos de diferente textura, de dos residuos vegetales triturados (hoja de palmera y paja de heno) sobre la densidad y porosidad de los suelos cuando son sometidos a diferentes grados de compactación. Se prepararon mezclas incorporando, a cada suelo, las siguientes proporciones de cada uno de los dos residuos vegetales: 10%, 20%, 30% y 40% (V/V). Para cuantificar la incidencia de la compactación sobre las propiedades físicas, se emplearon recipientes cilíndricos de PVC. Las distintas mezclas suelo-residuos, introducidas en ellos, fueron sometidas a presiones de 0 (kg/cm2), 1,12 (kg/cm2) y 2,24 (kg/cm2). Los resultados obtenidos muestran que la adición de los residuos, hace disminuir la densidad aparente en los tres suelos, siendo esta disminución mayor con el empleo de la paja de heno. Como ejemplo, citar que en el suelo 1, sin aplicar compactación, la densidad aparente varía con la aplicación de hoja de palmera desde los 1685 (kg/m3) a los 890 (kg/m3) y con la paja llega a valores de 781 (kg/m3).
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