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https://hdl.handle.net/11000/32665
Efectos del ácido salicílico en tratamientos pre-cosecha en la calidad del fruto del Finger Lime y su conservación durante el almacenamiento en frío
Título : Efectos del ácido salicílico en tratamientos pre-cosecha en la calidad del fruto del Finger Lime y su conservación durante el almacenamiento en frío |
Autor : Antonio Alonso, Jesús |
Tutor: Zapata Coll, Pedro Javier Serna Escolano, Vicente  |
Editor : Universidad Miguel Hernández de Elche |
Departamento: Departamentos de la UMH::Tecnología Agroalimentaria |
Fecha de publicación: 2024 |
URI : https://hdl.handle.net/11000/32665 |
Resumen :
Finger lime (Citrus australasica) es una fruta cítrica exótica poco cultivada en la cuenca mediterránea, por lo tanto, se requieren estrategias que mejoren su adaptación y productividad. Así pues, el objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de tratamientos pre-cosecha con ácido salicílico (AS... Ver más
Finger lime (Citrus australasica) is an exotic citrus fruit not much cultivated in the Mediterranean area, thus this crop requires strategies to enhance its adaptation and yield. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of pre-harvest treatments with salicylic acid (SA) at different concentrations (1, 5, and 10 mM) on the finger lime quality at harvest and during 21 days of cold storage. Fruits treated with 5 and 10 mM SA showed a decrease in weight loss and respiration rate, meanwhile firmness was increased. Besides, in fruits treated with 5 mM SA were observed a decrease in total soluble solids and an increase in titratable acidity compared to control ones. Also, total phenolic content and total antioxidant activity were increased in fruits treated with 5 mM SA after 21 days of cold storage. Finally, total carotenoid content was increased at harvest in fruits treated with 5 and 10 mM SA. Therefore, pre-harvest treatments with 5 mM SA could be an interesting strategy to maintain the post-harvest fruit quality of finger lime.
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Palabras clave/Materias: Citrus Australasica Tratamientos pre-cosecha Salicilatos |
Tipo de documento : info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
Derechos de acceso: info:eu-repo/semantics/openAccess Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional |
Aparece en las colecciones: TFG - Ciencia y Tecnología de los Alimentos
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La licencia se describe como: Atribución-NonComercial-NoDerivada 4.0 Internacional.