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https://hdl.handle.net/11000/6863
Listeria spp. en superficies alimentarias en el ámbito doméstico: presencia y métodos de desinfección
Título : Listeria spp. en superficies alimentarias en el ámbito doméstico: presencia y métodos de desinfección |
Autor : Martínez Giner, Carmen |
Tutor: Sendra Nadal, Esther |
Fecha de publicación: 2020 |
URI : http://hdl.handle.net/11000/6863 |
Resumen :
La listeriosis es una enfermedad producida por el consumo de alimentos contaminados con Listeria monocytogenes. Esta toxiinfección puede ser muy grave y supone una preocupación en materia de salud pública, de modo que se han publicado numerosos estudios sobre métodos específicos de desinfección par... Ver más
Listeriosis is a serious infection caused by eating contaminated food with Listeria monocytogenes. This disease is a public health concern and many studies have been published about disinfection methods for Listeria spp. The present work reviews the main publications about these disinfection methods. We have classified the information according to the surface materials, disinfectant types, their effectiveness and what places are most commonly tested for the presence of Listeria spp. In general, none of the most commonly used materials for food surfaces has stood out from the others in preventing bacterial growth. Probably because this is a complex process and there are many variables involved. On the other hand, most of the disinfectants used against Listeria spp. have proven its effectiveness, especially if they are applied together or combined with other physical methods. Finally, it is noticeable how most of the publications are about shops or food industries. There is not much information available about the presence and distribution of this bacterium in the domestic setting. For this reason, it would be advisable to carry out more studies about the issue.
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Palabras clave/Materias: listeriosis |
Área de conocimiento : CDU: Ciencias aplicadas: Ingeniería, tecnología e industria química. Metalurgia:/ Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas |
Tipo de documento : info:eu-repo/semantics/masterThesis |
Derechos de acceso: info:eu-repo/semantics/openAccess |
Aparece en las colecciones: TFM- M.U en Tecnología y Calidad Agroalimentaria
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