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Fermentación de bebidas de quinoa sacarificadas con Lactobacillus plantarum


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Título :
Fermentación de bebidas de quinoa sacarificadas con Lactobacillus plantarum
Autor :
Vidal Vañó, Carmen
Tutor:
Valero Cases, Estefanía
Fecha de publicación:
2019
URI :
http://hdl.handle.net/11000/6596
Resumen :
En la actualidad la población se preocupa más por su salud y por su alimentación, pero las intolerancias y las alergias alimentarias son un inconveniente para la población. Por lo tanto, el desarrollo de bebidas probióticas sin gluten y sin lactosa son un buen potencial. El objetivo principal del t...  Ver más
Currently the population is more concerned about their health and their food, but intolerances and food allergies are an inconvenience for the population. Therefore, the development of probiotic beverages without gluten and without lactose are a good potential. The main objective of the work was to investigate the effects of saccharification of the quinoa drink and its supplementation with lyophilized fruit on the viability of Lactobacillus plantarun after fermentation and during 28 days of storage. Physicochemical parameters of beverages, polyphenols and antioxidant capacity were also determined. Although all the quinoa beverages developed were a good substrate for the microorganism, the results showed greater viability of Lactobacillus plantarum when fermented and saccharified quinoa beverages were added lyophilized fruit at the same time that they had high concentrations of polyphenols.
Palabras clave/Materias:
probiótico
Antioxidantes en los alimentos
Polifenoles
Área de conocimiento :
CDU: Ciencias aplicadas: Ingeniería, tecnología e industria química. Metalurgia:/ Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas
Tipo de documento :
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Derechos de acceso:
info:eu-repo/semantics/openAccess
Aparece en las colecciones:
TFG - Ciencia y Tecnología de los Alimentos



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