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Actitudes y experiencias en el consumo de alimentación saludable en universitarios con antecedentes familiares de diabetes


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Título :
Actitudes y experiencias en el consumo de alimentación saludable en universitarios con antecedentes familiares de diabetes
Autor :
Yam Sosa, Antonio Vicente
Candila Celis, Julia Alejandra
Gómez Aguilar, Patricia Isolina del Socorro
Santoyo Fuentes, Paloma
Editor :
Universidad Miguel Hernández de Elche
Departamento:
Departamentos de la UMH::Psicología de la Salud
Fecha de publicación:
2022
URI :
https://hdl.handle.net/11000/29303
Resumen :
Introducción. La alimentación de los universitarios se caracteriza por un alto consumo de alimentos ricos en energía, grasas y azúcares. El objetivo del estudio fue describir las actitudes y experiencias de un grupo de universitarios con antecedentes familiares de diabetes tipo 2 (DT2) en el consum...  Ver más
Introduction. The diet of university students is characterized by a high consumption of foods rich in energy, fats and sugars. The purpose of the study was to describe the attitudes and experiences of a group of university students in the consumption of a healthy diet. Method. Qualitative study, the phenomenon was discussed from two online focus groups, analysis based on the Taylor-Bogden proposal inscribed in the fundamental theory. Study adhering to ethical standards in risk-free research. Results. Sixteen students aged 18-21, female (7) and male (9) participated, all with a family history of type 2 diabetes. The following were identified: a) attitudes: expectations, principles and influences on healthy eating and b) experiences: obstacles and emotional reaction to food. Conclusions. Attitudes about healthy eating are a) expectations at work, social activities, family obligations, b) principles of responsibility, flexibility and goal setting, and c) personal influences and beliefs; and experiences a) obstacles in diet, exercise and finances, b) emotions about past and present thoughts, and stress, c) pleasant and unpleasant changes in health care
Palabras clave/Materias:
joven adulto
conducta alimentaria
diabetes mellitus tipo 2
actitudes
Área de conocimiento :
CDU: Filosofía y psicología: Psicología
Tipo de documento :
info:eu-repo/semantics/article
Derechos de acceso:
info:eu-repo/semantics/openAccess
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional
DOI :
https://doi.org/10.21134/haaj.v22i2.674
Aparece en las colecciones:
Health and Addictions Journal/Salud y Drogas Vol. 22 Núm. 2 (2022)



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