Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/11000/1979

Efecto de la aplicación de compuestos naturales en la conservación y vida útil de alcachofa (Cynara scolymus cv. Blanca de Tudela) envasada en film macroperforado


Vista previa

Ver/Abrir:
 TFG Rico Rocamora, Marina.pdf
4,81 MB
Adobe PDF
Compartir:
Título :
Efecto de la aplicación de compuestos naturales en la conservación y vida útil de alcachofa (Cynara scolymus cv. Blanca de Tudela) envasada en film macroperforado
Autor :
Rico Rocamora, Marina
Tutor:
Guillén Arco, Antonio Fabián
Zapata Coll, Pedro Javier
Fecha de publicación:
2015-09-19
URI :
http://hdl.handle.net/11000/1979
Resumen :
La alcachofa es una hortaliza consumida por un amplio rango de consumidores en fresco. Como tal presenta una serie de problemas que acortan su vida útil como son el ennegrecimiento de las brácteas o pérdida de turgencia de los capítulos florales. En este trabajo se pretende buscar diferentes formas...  Ver más
Artichoke it’s widely consumed as a fresh vegetable. Tis way of consumption has indeed some problems which can shorten shelf life and enable it for consumption, for example we have the blackness of the bractea or turgency losses of problems and lower compactness. The main objective of this work is to find out different ways to increase shelf life in fresh artichoke through the use of different post‐harvest treatments, as the combination of natural essential oils with macroperforated films. All the treatments applied were effective to improving external appearance as well as different physico‐chemical parameters in comparison with control artichokes. Packaging with macroperforated film in combination with essential oils inside the package during storage, was the most effective treatment to maintaining general quality extending shelf life for 2 weeks under cold storage plus two days more at 20°C
Palabras clave/Materias:
Aceites esenciales
Alcachofas
Conservación de alimentos
Tipo de documento :
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Derechos de acceso:
info:eu-repo/semantics/openAccess
Aparece en las colecciones:
TFG - Ciencia y Tecnología de los Alimentos



Creative Commons La licencia se describe como: Atribución-NonComercial-NoDerivada 4.0 Internacional.