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https://hdl.handle.net/11000/1965
Aplicación de aceites esenciales combinados con atmósferas macroperforadas en poscosecha para mantener la calidad de la alcachofa
Título : Aplicación de aceites esenciales combinados con atmósferas macroperforadas en poscosecha para mantener la calidad de la alcachofa |
Autor : García Pastor, María Emma |
Tutor: Zapata Coll, Pedro Javier Guillén Arco, Antonio Fabián |
Fecha de publicación: 2015-07 |
URI : http://hdl.handle.net/11000/1965 |
Resumen :
La alcachofa es una hortaliza consumida en fresco por un amplio rango de consumidores. Su importancia en poscosecha radica en la presencia de una serie de alteraciones que acortan su vida útil y ocasionan una pérdida de calidad. Además, la gran importancia de los compuestos antioxidantes que se atr... Ver más
The artichoke is a vegetable consumed fresh for a wide range of consumers. Its importance in postharvest is the presence of a series of changes that shorten life and cause a loss of quality. In addition, the importance of antioxidant compounds that are atributed to this vegetable, keeps losses of these compounds during postharvest handling to the minimum so as to enhance their comercial interests. In this work, we intend to study the effect of postharvest application of essential oils in combination with macroperforated atmospheres in order to be able to maintain the quality of it. For evaluating the effectiveness of such implementation, it tracks two of the physiological parameters (weight loss and respiration rate) and a thorough analysis of the functional parameters (total phenols, single phenols and antioxidant activity) to be held. The application of essential oils to the concentration of 0.33 mL·L-1 in combination with the protection of a macroperforated bag increases the quality of artichokes "Blanca de Tudela", since a decrease of physiological parameters observed the vegetable, without affecting the polyphenol content and antioxidant improving carácter. Therefore, one can conclude that it is a useful tool for postharvest although it would be necessary to continue working in this direction for a transfer to industry fresh artichoke
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Palabras clave/Materias: Aceites esenciales Alcachofas Conservación de alimentos |
Área de conocimiento : CDU: Ciencias aplicadas: Ingeniería, tecnología e industria química. Metalurgia:/ Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas |
Tipo de documento : info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
Derechos de acceso: info:eu-repo/semantics/openAccess |
Aparece en las colecciones: TFG - Ciencia y Tecnología de los Alimentos
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